OBS: Du er nu offline

3F'eres holdning:  Delte meninger om byggeriforliget

Fagbladet har spurgt flere 3F-medlemmer i byggebranchen, hvad de synes om det nyligt indgåede forlig i byggeriet.

3F'erne er delte i deres opfattelse af, om det nye byggeriforlig er en god aftale eller ej. (
	Philip Davali/Ritzau Scanpix)
3F'erne er delte i deres opfattelse af, om det nye byggeriforlig er en god aftale eller ej. ( Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Af 
 

Mange kloge hoveder har allerede sagt og skrevet en masse om det nye forlig i byggeriet, men hvad mener 3F’erne selv?

Stefan Nielsen, sjakbajs ved N.H. Hansen, er tilfreds og har tænkt sig at stemme ja, men er stadig bevidst om, det ikke var alle forventningerne, der blev indfriet.

- Jeg er positiv over for forliget i den her situation. Jeg synes, det er et flot resultat, de har forhandlet hjem. Jeg havde gerne set en højere mindsteløn, men vores forhandlere havde ikke de bedste vilkår. Jeg synes til gengæld, det er flot, at de stadig har fået så mange ting hjem såsom mere barsel og lærlingenes pension, siger Stefan Nielsen.

Han har også med i baghovedet, at det er en unik situation, forliget er blevet indgået under, og på den baggrund mener han også, at forhandlerne var nødt til at handle.

- Jeg synes ikke, der er grund til ballade på baggrund af forliget. Det er ikke det bedste, man kunne håbe på, og man kunne måske have håbet på en udsættelse - men vi kender ikke krisens længde og konsekvenserne for verdensøkonomien, så jeg synes, det er et rigtig flot resultat, vi har fået i en meget svær situation, siger Stefan Nielsen.

Kampen føles spildt

En anderledes opfattelse har mureren Gert Klyver, som arbejder for Axel Poulsen. Han føler, at al den tid, han og mange af hans kolleger har brugt på at kæmpe for blandt andet højere mindsteløn, er spildt.

- Hvis forliget blev indgået for tre måneder siden, så havde 95 procent stemt nej. Nu har virussen ramt, og det betyder, at folk gerne vil løfte i flok og spørger sig selv, om det er nu, man skal stille krav. Det synes jeg stadig, man skal, ellers er alt det, vi har kæmpet for, forgæves. Vi har demonstreret og vejet med fanerne i seks måneder for at vise, at vi gerne vil det her, men nu står vi her, siger Gert Klyver.

Han kan godt “helt objektivt se fornuften i, at forliget er indgået,”  men er stadig af den opfattelse, at arbejdsgiverne slipper for let, og at der ikke er store nok stigninger på baggrund af den højkonjunktur, Danmark har befundet sig i. 

- Jeg kan godt se, vi skal værne om Danmark og økonomien, og vi skal løfte i flok, men jeg synes, at de skulle have rykket forliget eller lavet forliget på en etårs overenskomst. Man burde have set på et større perspektiv og udsat det, så man kunne tage en bedre beslutning, når man bedre har kunnet vurdere konsekvenserne af virussen, siger mureren Gert Klyver.

Ikke sur, men skuffet

Hans Jørgen Rasmussen har været i byggebranchen i 40 år. Han er ikke glad for, at den udenlandske arbejdskraft ikke bliver hævet i bunden. 

- Vi havde gerne set minimallønnen hævet, men det er jo så ikke sket. Sådan tænker vi i hvert fald ude i skuret her. Mine kollegaer og jeg står i den situation, at vi ikke er tilfredse. Vi er ikke sure, men nok bare skuffede i sidste ende. Vi synes jo, vi har gode argumenter. Så bliver man skuffet, når man ikke føler, man har fået meget ud af forliget, siger Hans Jørgen Rasmussen, tømrer ved M.T. Højgaard.

Med skuffelsen i bagagen må han også erkende, han ikke føler, ham og hans kolleger er blevet hørt. Han er klar over, at corona-krisen spillede en rolle, ingen kunne have forudset, men han frygter, at unge får mindre lyst til at vælge erhvervsuddannelser på baggrund af situationen i branchen.

- De unge står og kigger ind på branchen og ser den usikkerhed, lønningerne til den udenlandske arbejdskraft giver i mit erhverv. Så får de jo ikke lyst til at vælge håndværksuddannelser. Vi tror ikke, vi kan få ryddet op i social dumping på baggrund af det her forlig, derfor stemmer jeg nej, siger Hans Jørgen Rasmussen.

Tilfreds med forhandlerne

Stilladsarbejder Morten Humle vælger også at stemme nej til forliget. Han er ikke utilfreds med sine forhandlere, men over aftalen. Efter hans mening har der været dårlige forhandlingsforhold fra starten af. Han stemmer nej af den simple grund, at han mener, byggeriets krav om et opgør med social dumping har været lukket ned fra starten af.

- Mit nej er ikke på grund af forhandlerne, men for at sige, at vi ikke er tilfredse med aftalen. Det er et ‘statement’ for at vise, at vi er utilfredse. Forhandlerne har taget det bedste, de kunne få ud af situationen, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Morten Humle.

En anden, som er tilfreds med forhandlerne, er Andreas Fabricius Rasmussen. Han er tømmersvend og stemmer ja til forliget. Han mener, forhandlerne har handlet som de skulle og ikke taget chancer på arbejdstagernes vegne. De har sørget for, at håndværkere i Danmark kan føle sig lidt sikrere på deres fremtid.

- Jeg synes, det er fedt, vi har afsluttet forhandlingerne. Vores forhandlere har været nødt til at reagere på den nye corona-situation. Jeg synes, det ville være farligt først at reagere på det her om et år. Man skal vælge sine kampe. Jeg synes, vi skal være tilfredse med det, vi har fået. Det er et godt forlig på mange punkter, selvom det stadig er mangelfuldt på social dumping, siger Andreas Fabricius Rasmussen.

Selvom forliget ikke har opfyldt alle de kriterier, han havde håbet på, finder han trøst i, at der i forliget er lavet en aftale om at nedsætte et udvalg, der skal kigge på social dumping i byggebranchen.

- Det er et socialt værn, vi kan gøre brug af. Det betyder forhåbentligt, at vi kan stå med endnu stærkere kort på hånden til OK23. I den her omgang stemmer jeg i hvert fald ja, siger han.