OBS: Du er nu offline

OK20:  Nu skal du snart stemme

Sidste uges byggeforlig og weekendens mæglingsskitse har bragt urafstemningen om overenskomster supertæt på. Læs her, hvordan du kan være med til at vende tomlen op eller ned for de nye aftaler.

3F's byggeformand Claus von Elling har været i centrum den seneste tid, hvor byggeriet har forhandlet i Forligsen. (
	Arkiv: Joachim Rode)
3F's byggeformand Claus von Elling har været i centrum den seneste tid, hvor byggeriet har forhandlet i Forligsen. ( Arkiv: Joachim Rode)
Af 
 

Corona-virus har lukket ned for rigtigt meget i det danske samfund. Men processen omkring nye overenskomster kører stadig.

Sidste uges aftale på byggeområdet betyder, at der er indgået forlig på mere end 90 procent af overenskomsterne. Og dermed kunne forligsmanden lørdag fremlægge en mæglingsskitse.

Populært siger man, at den “samler de resterende overenskomster op”. Det vil sige, at de områder, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere ikke har kunnet bliver enige får aftaler, som læner sig op af industriforliget, der blev indgået tilbage i starten af februar.

På fredag går det løs

Og nu skal der stemmes! Det starter på fredag. Inden da, i morgen tirsdag, vil hovedbestyrelsen i 3F beslutte, hvad den officielle anbefaling skal være til medlemmerne: ja eller nej. Det sker via et virtuelt møde, da corona-situationen gør, at det ikke som normalt er muligt at mødes i 3F’s forbundshus.

Onsdag 25. marts kommer forligsmanden med selve mæglingsforslaget, og samme dag modtager de privatansatte medlemmer elektroniske pjecer, som informerer om indholdet i den overenskomst, som de er omfattet af.

På fredag kl. 10 starter selve afstemningen. Det sker ved at langt de fleste medlemmer får tilsendt en mail eller en sms med informationer om, hvordan man kan stemme. Omkring 4.000 3F’ere får et fysisk brev, fordi de ikke registreret en mail eller et telefonnummer i 3F’s systemer.

Det samlede resultat

Man stemmer selvfølgelig om sin egen overenskomst. Men man stemmer også om alle overenskomsterne på én gang.

Det skal forstås på den måde, at enten bliver alle overenskomster vedtaget, eller også bliver de allesammen forkastet. Og det er det samlede flertal blandt medlemmer af 3F, HK, Dansk Metal og så videre, som afgør resultatet. I 2017 stemte et flertal af 3F’erne således nej til overenskomsten, men den blev alligevel vedtaget med et samlet flertal.

Sidste frist for at stemme er tirsdag 14. april kl. 23.59, dagen efter påske.

Resultatet bliver offentliggjort torsdag 16. april klokken 12.