OBS: Du er nu offline

OK20:  Forligsmanden har fremlagt mæglingsskitse

Afstemning om nye overenskomster er rykket et stort skridt nærmere. 16. april bliver resultatet offentliggjort.

FH-formand Lizette Risgaard og DA-direktør Jacob Holbraad er sammen med forligsmanden blevet enige om en mæglingsskitse for 600.000 privatansatte. (
	Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix)
FH-formand Lizette Risgaard og DA-direktør Jacob Holbraad er sammen med forligsmanden blevet enige om en mæglingsskitse for 600.000 privatansatte. ( Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix)
Af 
 

Forligsmand Jan Reckendorff har lørdag formiddag fremlagt en skitse til mæglingsforslag om fornyelse af overenskomster for chauffører, butiksansatte, murere, operatører, rengøringsassistenter og mange andre på det private arbejdsmarked.

- Mæglingsskitsen omfatter for det første de overenskomster, hvor parterne på det enkelte område er blevet enige om vilkårene for at forny overenskomsten, siger Jan Reckendorff.

Det drejer sig ifølge forligsmanden om omkring 93 procent af lønmodtagerne. Hos 3F-formand Per Christensen er der stor tilfredshed med, at det er lykkedes at lande et forslag i en svær situation.

- Jeg synes, vi står med et meget stærkt resultat. Næsten alle 3F’s overenskomster kom i mål. Alle med stærke resultater. Fremgang på løn, uddannelse, barsel og lærlingeområdet er bare nogle af de områder, hvor der er gjort meget solide fremskridt.

Stærke gennembrudsforlig

Mæglingsskitsen fastsætter også vilkårene for at forny de overenskomster, hvor fagbevægelse og arbejdsgivere ikke er blevet enige.

Den er udarbejdet i samarbejde mellem forligsmanden, DA og FH. Forligsmanden regner med at fremsætte det endelige mæglingsforslag onsdag i næste uge.  

De få områder, der blev samlet op i forligsinstitutionen, kan alt andet lige også glæde sig over, at det er to virkeligt gode gennembrudsforlig, der danner grundlag for skitsen, mener Per Christensen:

- Nu skal vores hovedbestyrelse behandle mæglingsskitsen og så er det medlemmerne, der bestemmer.

Urafstemning på trapperne

Mæglingsforslaget skal derefter til urafstemning blandt medlemmerne i 3F, Dansk Metal, HK og andre FH-fagforeninger.

Resultatet af afstemningen kommer 16. april.

- Jeg synes, vi har nået et meget fint resultat, siger FH's formand, Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, siger:

- Danmark står i en svær situation med udbredelsen af corona-virus. Derfor har det været vigtigt at lave en aftale, så både virksomheder og medarbejdere oplever så lidt usikkerhed og uforudsigelighed som muligt.

Opdateres...