OBS: Du er nu offline

3F i Asien

I Asien har 3F programmer i Bangladesh og Myanmar, men samarbejder også med søsterorganisationer i Nepal og Sri Lankas

Selvom mange asiatiske lande de seneste år har brilleret med tårnhøje vækstrater, mangler de stadig at brillere, hvad angår arbejdstagerrettigheder og ordentlige arbejdsforhold. Den voldsomme økonomiske vækst har været med til at løfte folk ud af fattigdom, men der er samtidig stor fare for at uligheden vokser, og flere må gå fra et arbejde på det formelle arbejdsmarked til et arbejde i den uformelle sektor.

Indsatsen i Asien er rettet mod den stadigt voksende beklædnings- og tekstilbranche med formålet om at forbedre arbejds- og levevilkårene for tekstilarbejderne. Et bedre reguleret arbejdsmarked er en forudsætning for forbedrede arbejdsvilkår, derfor støtter 3F en mere enhedsorienteret og koordineret fagbevægelse, som kan kæmpe arbejdernes sag nationalt som regionalt. 

Programmet i Asien har desuden fokus på tøjfirmaernes samfundsansvar, hvor 3F aktivt forsøger at påvirke virksomhedernes etiske principper – CSR. Denne kamp foregår blandt tøjfirmaer i Danmark, internationalt og regionalt samt i samarbejdslandene.

Bangladesh har gennem de seneste år fået stor opmærksomhed i medierne på grund af de katastrofer, der har fundet sted i tøjindustrien. Det gælder blandt andet Rana Plaza bygningen, der kollapsede i 2012, hvor over tusindvis af arbejdere mistede livet. Branden på tøjfabrikken Tazreen i november 2012 skabte ligeledes stor opmærksomhed omkring arbejdsmiljøforhold i landet og regeringen og arbejdsgiverforeningerne i Bangladesh kom for alvor under pres fra blandt andet ILO og IndustriAll. Generelt kritiseres landet for mangel på overholdelse af arbejdstagerrettigheder og arbejdere protesterer ofte mod de dårlige arbejdsforhold i landet. 

3F arbejder aktivt for at uddanne arbejdere der kan gå ind i de arbejdsmiljøudvalg, som virksomhederne er forpligtiget til at oprettet. Derudover rådgiver 3F fagforeningerne i organisering og registrering af nye virksomheds-fagforeninger, som kan varetage arbejdernes rettigheder. 3F er i direkte dialog med tøjfirmaer, der er i Bangladesh som f.eks. H&M og danske Bestseller og DK Company, og forsøger at få firmaerne til at stille krav til produktions- og ansættelsesforhold.

Dem arbejder vi med

3F har programsamarbejdsaftaler med en række industri-fagforbund i Bangladesh og Myanmar, samt strategisk samarbejde med fagforbund indenfor tekstil og beklædning i Nepal og på Sri Lanka. 3F har også et tæt samarbejde med IndustriAll om implementeringen af de regionale programmer. 

Læs mere om vores arbejde og resultater i Asien i 3F Internationals seneste årsrapport: