OBS: Du er nu offline

Støt fagbevægelsen i Ukraine

3F samler ind til fagbevægelsen i Ukraine. Den kæmper i krigens skygge for sin egen overlevelse og for Ukrainske arbejderes rettigheder – både nu og i fremtiden.
IMG_20211007_095806__01

Krigen i Ukraine har allerede nu haft ødelæggende konsekvenser for landets befolkning. Omkring tre millioner mennesker er allerede nu flygtet til nabolande. Samtidig anslår FN, at antallet af internt fordrevne kan nå seks millioner. Som altid i en krig, er det arbejderne, der betaler den højeste pris. Mange mister jobbet, når byggeri og industri lukker ned. Andre sætter livet på spil for at holde livsvigtig produktion og infrastruktur i gang. Frem til kongressen i september 2022 samler 3F derfor ind til fagbevægelsen i Ukraine. 

Støtten går til syv faglige søsterorganisationer, som vi allerede samarbejder med:

  • Bygningsarbejdernes fagforening
  • Landbrugs- og fødevarearbejdernes fagforening
  • Kommunal- og servicearbejdernes fagforening
  • Metallurgi-arbejdernes fagforening
  • Maritime transportarbejderes fagforening
  • Energiarbejdernes fagforening
  • Atomarbejdernes fagforening

Faglige udfordringer

Fagforeningerne i Ukraine står overfor en lang række faglige udfordringer for deres medlemmer. Byggeriet er gået i stå. Industriproduktion er lukket ned eller lagt om. Havnene ud til Sortehavet er blokerede og havet er fyldt med miner. Overalt er arbejdere sendt hjem uden løn – og i mange tilfælde fik de heller ikke udbetalt deres februar løn inden den Russiske invasion. 

De arbejdere, der stadig møder ind, gør det ofte med liv og helbred som indsats. På det besatte atomkraftværk i Zaporizjzja skal teknikerne spørge de Russiske soldater om lov, før de reagerer på kritiske overvågningsdata. Og jernbanearbejdere må dagligt reparere sønderbombede skinner under fortsat beskydning.
Fagforeningerne fortæller, at de stadig har travlt med at føre sager for deres medlemmer. Samtidig har de mistet hele deres indtægt, fordi deres medlemmer har ikke råd til at betale kontingent.

Humanitære indsatser

Samtidig med de faglige udfordringer er mange arbejdere på flugt fra krigszoner med deres familier. De Ukrainske fagforeninger har travlt med at koordinere transport og indkvartering. De forsøger også at hjælpe med fødevarer og med basale behov for tøj og sko, når familier er kommet afsted uden. 

Mange af fagforeningerne råder desuden over feriehuse og sanatorier, som de har åbnet bredt for internt fordrevne og ikke kun for deres egne medlemmer. Rigtig mange af dem, de huser, er gamle eller personer med handicap, som ikke har mulighed for at flygte til nabolande.

Fremtiden for fagbevægelsen

Uanset hvordan krigen ender, er det Ukraines arbejdere, der skal genopbygge landet. Og fagbevægelsen skal være klar til fornyet kamp for deres rettigheder. Det kræver, at fagforeningerne selv overlever krigen.

Før invasionen havde Ukraines regering modarbejdet fagbevægelsen gennem flere år. Det var kun i oktober 2021, at fagforeningerne blev inviteret med ind i forhandlingerne om en ny arbejdsmarkedslovgivning. Den proces vil være slået tilbage til start uanset hvad. Både den nuværende og en russisk marionetregering ville have masser af argumenter for at fokusere på Ukraines genopbygning uden hensyn til arbejdernes rettigheder. 

Det støtter indsamlingen

Behovene i Ukraine ændrer sig fra dag til dag, derfor kan nye områder komme til. Overordnet vil indsamlingen bidrage til følgende:

  • Hjælp til fagbevægelsens humanitære indsats for internt fordrevne
  • Sikring af, at fagforeningerne kan hjælpe medlemmer, der bliver underbetalt, snydt for løn eller tvunget til at arbejde under usikre forhold
  • Støtte til at fagforeningerne fortsat kan fungere under krigen

Støt via mobilepay 157489 eller konto nr. 53010278754

Hjælp os med at samle ind 

Det er kun muligt at få et godt resultat hvis vi forener alle gode kræfter. Vi vil derfor opfordre afdelinger og klubber til at organisere lokale indsamlinger og andre støtteaktiviteter. 

Kontakt 

Har du brug for materialer, inspiration til aktiviteter, eller spørgsmål om indsamlingen og 3F's arbejde i Ukraine, så kontakt 3F International: